Javni natječaj za prijam u službu vježbenika/ice u Službi Gradske uprave

Radna mjesta |

Na temelju članaka 17., 19. i 86. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08, 61/11, 4/18, 96/18 i 112/19; dalje u tekstu: Zakon) i Plana prijma u službu za 2024. godinu (Službeni glasnik Grada Velike Gorice broj 2/24. i 6/24.), pročelnica Službe Gradske uprave Grada Velike Gorice raspisuje Javni natječaj za prijam u službu vježbenika/ice (1 izvršitelj/ica) na određeno vrijeme i obavljanja vježbeničke prakse od 12 mjeseci u Službi Gradske uprave, radi osposobljavanja za obavljanje poslova radnog mjesta VIŠI STRUČNI SURADNIK ZA ZAŠTITU NA RADU.

POSEBAN UVJET: sveučilišni diplomski studij ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij ili stručni diplomski studij prirodne, društvene ili tehničke struke.

Pored navedenih posebnih uvjeta za prijam u službu kandidat mora ispunjavati i opće uvjete za prijam u službu (punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta).

U svojstvu vježbenika primaju se osobe sa završenim obrazovanjem određene stručne spreme i struke, bez radnog iskustva na odgovarajućim poslovima ili s radnim iskustvom kraćim od vremena određenog za vježbenički staž.

Osoba se prima u službu na određeno vrijeme od 12 mjeseci.

Akademski naziv ili stručni naziv ili akademski stupanj stečen prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (Narodne novine broj 119/22), u smislu prava koja iz toga proizlaze, izjednačen je s odgovarajućim akademskim ili stručnim nazivom ili akademskim stupnjem utvrđenim Zakonom o akademskom i stručnom nazivu i akademskom stupnju (Narodne novine broj 123/23).

Pored navedenih posebnih uvjeta za prijam u službu podnositelj prijave mora ispunjavati i opće uvjete za prijam u službu (punoljetnost, hrvatsko državljanstvo, zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta).

U službu ne može biti primljena osoba kod koje postoje zapreke prijma propisane člancima 15. i 16. Zakona.

U natječaju mogu sudjelovati osobe oba spola sukladno članku 13. Zakona o ravnopravnosti spolova (Narodne novine broj 82/08, 125/11, 20/12, 138/12 i 69/17).

Opis poslova i podatci o plaći radnog mjesta koje se popunjava javnim natječajem, način obavljanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata te pravni i drugi izvori za pripremanje kandidata za provjeru navedeni su na mrežnoj stranici Grada Velike Gorice, www.gorica.hr. Prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti kandidata mogu pristupiti samo kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja. Na mrežnoj stranici www.gorica.hr i oglasnoj ploči Gradske uprave objavit će se vrijeme održavanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, najmanje pet dana prije održavanja provjere. Ako kandidat ne pristupi provjeri, smatra se da je povukao prijavu na natječaj.

Uz pisanu prijavu na natječaj, podnositelj prijave treba obvezno priložiti:

životopis,
dokaz o državljanstvu (preslika osobne iskaznice, vojne iskaznice, putovnice ili domovnice),
presliku diplome kojom se potvrđuje ispunjavanje uvjeta stupnja obrazovanja (stručne spreme) i struke određene ovim natječajem,
dokaz o ukupnom radnom iskustvu – Elektronički zapis (e-radna knjižica) ili Potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, a koji Zapis/Potvrda, između ostalih podataka, mora sadržavati i podatke o poslodavcu, početku i prestanku osiguranja, stvarnoj i potrebnoj stručnoj spremi, radnom vremenu, općini rada – prebivališta i trajanju staža osiguranja, izdano u vrijeme objave natječaja,
elektronički zapis ili presliku uvjerenja da se protiv podnositelja prijave ne vodi kazneni postupak, ne starije od 3 mjeseca od dana objave natječaja u Narodnim novinama,
vlastoručno potpisanu izjavu da za prijam u službu ne postoje zapreke iz članaka 15. i 16. Zakona.
U prijavi na natječaj, koja treba biti vlastoručno potpisana, navode se osobni podatci podnositelja (ime i prezime, OIB, datum i mjesto rođenja, adresa stanovanja, broj telefona ili mobitela, e-adresa), naziv radnog mjesta na koje se kandidat prijavljuje uz popis priloženih priloga.

Isprave kojima se dokazuje ispunjavanje uvjeta iz natječaja mogu se priložiti u neovjerenom presliku, a prije donošenja rješenja o prijmu kandidat će predočiti izvornik potrebne dokumentacije. Ukoliko kandidat uz prijavu priloži dokumente u kojima osobni podatci nisu istovjetni, dužan je dostaviti i dokaz o njihovoj promjeni (presliku vjenčanog ili rodnog lista i sl.).

Podnositelj prijave koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju dužan je u prijavi pozvati se na to pravo i ima prednost pod jednakim uvjetima. Uz prijavu na natječaj dužan je priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz kojeg je vidljivo spomenuto pravo, dokaz iz kojeg je vidljivo na koji način je prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (ugovor, rješenje, odluka i sl.) te dokaz da je nezaposlen (uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje).

Podnositelj prijave koji se poziva na pravo prednosti temeljem članka 103., a u svezi s člankom 101. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (Narodne novine, 121/17., 98/19. i 84/21.), članka 49. Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata (Narodne novine, 84/21.), i članka 48.f. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (Narodne novine broj 33/92., 57/92., 77/92., 27/93., 58/93., 2/94., 76/94., 108/95., 108/96., 82/01., 103/03., 148/13. i 98/19.), dužan je dostaviti sve dokaze iz citiranih odredbi Zakona i ima prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima. Dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju objavljeni su na internet stranici Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske https://branitelji.gov.hr/pristup-informacijama/zaposljavanje-u-drzavnoj-sluzbi/843

Podnositelj prijave koja se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno članku 9. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (Narodne novine broj 157/13., 152/14., 39/18. i 32/20.), dužna je, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta natječaja, dostaviti i dokaz o invaliditetu.

Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti dostavlja izabrani kandidat, a prije donošenja rješenja o prijmu u službu.

Urednom prijavom smatra se prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju. Nepravodobne i neuredne prijave neće se razmatrati niti će podnositelji neurednih prijava biti pozivani na dopunu prijave. Osoba koja podnese neurednu i nepravodobnu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz natječaja, ne smatra se kandidatom prijavljenim na natječaj.

Pisane prijave podnose se putem pisarnice Grada Velike Gorice ili poštom na adresu 10409 Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34, u roku od 8 (osam) dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama.

Podnošenjem prijave na javni natječaj, podnositelj prijave je suglasan s načinom prikupljanja i obrade njegovih osobnih podataka. Osobni podaci kandidata/kinja prikupljaju se i obrađuju isključivo radi provođenja natječajnog postupka sukladno odredbama Opće uredbe (EU) 2016/679 o zaštiti osobnih podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (Narodne novine br. 42/18).

Obavijest o ishodu bit će dostavljena sudionicima u zakonskom roku.

Nakon raspisanog natječaja i provedenoga cjelokupnog postupka ne mora se izabrati nijedna osoba, te će se u tom slučaju donijeti odluka o poništenju natječaja.

OPIS POSLOVA

Sudjeluje u izradi nacrta akata iz područja zaštite na radu i protupožarne zaštite. Sudjeluje u izradi plana evakuacije i spašavanja i vrši edukaciju djelatnika u vezi s istim, ispitivanje radnog okoliša. Obavlja sve poslove u vezi osposobljavanja službenika i namještenika za rad na siguran način, čuva i vodi isprave i evidencije i knjigu nadzora. Sudjeluje u izradi vršenju unutarnjeg nadzora nad primjenom pravila zaštite na radu i protupožarne zaštite. Sudjeluje u planiranju potrebnih sredstava te prati realizaciju Proračunom planiranih prihoda i rashoda iz djelokruga Ureda. Prati propise iz područja zaštite na radu. Radi statistička i druga izvješća i analize. Obavlja i druge srodne poslove po nalogu nadređenog službenika.

PLAĆA

Plaću službenika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećan za 0,5% za svaku navršenu godinu radnog staža. Sukladno članku 12. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 28/10 i 10/23) za vrijeme trajanja vježbeničkog staža vježbenik ima pravo na 85% plaće poslova radnog mjesta najniže složenosti njegove stručne spreme, odnosno 85% od 3,60 (3,06), a osnovica za obračun plaće iznosi 479,00 eura bruto. Dobiveni iznos predstavlja plaću u bruto iznosu.

PROVJERA ZNANJA I SPOSOBNOSTI

Za kandidate prijavljene na natječaj koji ispunjavaju formalne uvjete provest će se testiranje radi prethodne provjere znanja i sposobnosti. Smatra se da je kandidat koji nije pristupio prethodnoj provjeri znanja, povukao prijavu na natječaj. Intervju se provodi samo s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50% ukupnog broja bodova na testiranju.

PRAVNI I DRUGI IZVORI ZA PRIPREMANJE KANDIDATA ZA TESTIRANJE

OPĆI DIO:

  1. Ustav Republike Hrvatske (Narodne novine broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 5/14)
  2. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 33/01, 60/01– vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 123/17, 98/19, 144/20)
  3. Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08, 61/11, 4/18, 96/18, 112/19)
  4. Sustav Europske unije.

POSEBNI DIO:

  1. Zakon o zaštiti na radu (Narodne novine broj 71/14, 118/14, 154/14 , 94/18, 96/18)
  2. Pravilnik o ispitivanju radnog okoliša (Narodne novine broj 16/16, 120/22)
  3. Pravilnik o poslovima s posebnim uvjetima rada (Narodne novine broj 5/84, 71/14)
  4. Pravilnik o obavljanju poslova zaštite na radu (Narodne novine broj 126/19, 154/22)

PRAVILA TESTIRANJA

a) po dolasku na provjeru znanja od kandidata će biti zatraženo predočenje odgovarajuće

identifikacijske isprave radi utvrđivanja identiteta,

b) po utvrđivanju identiteta i svojstva kandidata, kandidatu će biti dodijeljena pitanja kao i obavijest u kojem vremenu ih treba odgovoriti,

c) za svaki dio provjere znanja kandidatima se dodjeljuje od 1 do 10 bodova; smatra se da su kandidati uspješno položili testove ako su iz svakog dijela provjere znanja ostvarili najmanje 50% bodova na testiranju; s kandidatima koji uspješno polože testove provesti će se intervju (razgovor)

d) za vrijeme provjere znanja i sposobnosti nije dopušteno:

  • koristiti se bilo kakvom literaturom odnosno bilješkama,
  • koristiti mobitel ili druga komunikacijska sredstva,
  • napuštati prostoriju u kojoj se provjera odvija,
  • razgovarati s ostalim kandidatima niti na bilo koji drugi način remetiti koncentraciju kandidata.

e) ukoliko pojedini kandidat prekrši naprijed navedena pravila bit će udaljen s provjere znanja, a njegov/njezin rezultat Povjerenstvo neće priznati niti ocjenjivati.

Pozivanje na testiranje

Poziv na testiranje s naznakom mjesta i vremena održavanja testiranja biti će objavljen na mrežnoj stranici www.gorica.hr te na oglasnoj ploči Gradske uprave Grada Velike Gorice, Velika Gorica, Trg kralja Tomislava 34 (prizemlje) najmanje 5 (pet) dana prije testiranja.

OVAJ JE NATJEČAJ OBJAVLJEN U NARODNIM NOVINAMA BROJ 123 od 23.10.2024., A ZADNJI DAN ROKA ZA PODNOŠENJE PRIJAVE JE 31.10.2024. GODINE.