Grad Velika Gorica

Obavijesti

Informacija o zaprimanju prijedloga građana putem GIS modula za izmjenu prostornih planova

Sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedina pravna procedura u kojoj se mogu rješavati zamolbe za proširenje građevinskog područja sukladno nekadašnjim, ali i sada važećem zakonu, je procedura izrade izmjena i dopuna prostornog plana uređenja grada/općine s time da zainteresirani građani mogu dati svoju primjedbu na prijedlog prostornog plana tijekom javne rasprave. Termini održavanja javnih rasprava za pojedine planove javno se oglašavaju u dnevnom tisku, na web stranici Grada Velike Gorice: www.gorica.hr kao i na web stranici Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine: www.mgipu.hr prije početka javne rasprave. Posebna pisana obavijest o javnoj raspravi dostavlja se mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Izuzev Zakonom propisane procedure, od srpnja 2019. godine Grad Velika Gorica omogućio je građanima da sudjeluju u postupku izrade prostorno planskih dokumenata te da unesu svoje prijedloge putem GIS sustava ili putem urudžbenog zapisnika. Uvođenjem inovativnog procesa putem GIS modula za davanje prijedloga izmjena prostornih planova Grada, građane se aktivnije uključilo u upravljanje prostornim razvojem Grada, za što je Grad, u sklopu pete konferencije „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019.“ dobio nagradu u kategoriji Pametna uprava.

Navedenu mogućnost, u vremenskom razdoblju od uvođenja novog GIS modula do danas je iskorislilo nekoliko stotina građana vlasnika nekretnina na administrativnom području Grada Velike Gorice, a čiji prijedlozi će biti obrađeni prilikom donošenja IV. izmjena i dopuna Protornog plana uređenja Grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica imenovao je Radnu skupinu koja će sudjelovati u postupcima izrade prostorno planske dokumentacije Grada Velike Gorice.

Kako bi se svi pristigli prijedlozi i zahtjevi građana mogli obraditi, neophodno je omogućiti nesmetanu analizu zahtjeva pristiglih do određenog vremena. Slijedom navedenog, zahtjevi pristigli do 01. studenog 2024. godine obradit će se prilikom izrade IV. izmjena i dopuna Prostogrnog plana uređenja Grada Velike Gorice.

Napominjemo da podnošenje zahtjeva ne znači da će isti bit i prihvaćeni, već će isti biti analizarani te će biti privhvaćeni isključivo ukoliko postoji opravdani razlog za njihovim prihvaćanjem, što će biti vidljivo u postupku javne rasprave predmetnog plana. Ukoliko isti ne bude prihvaćen, građani imaju mogućnost podnošenja primjedbe prilikom provođenja javne rasprave.

Link na podnošenje zahtjeva: https://gis.gorica.hr/izmjene-prostornog-planova/novi-prijedlog?vrsta_prijedloga=zamolba

gis