Grad Velika Gorica

Vijesti

Turopoljska žirovina u novom ruhu - obiteljski dan

zirovina1Plemenita općina turopoljska nastavila je tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu. Ovim događanjem koje nas povezuje s plemenitom Velikom Šumom, za cilj ima upoznavanje blagodati šuma u našoj okolini, a sve kako bi se potaknulo na boravak i rekreaciju u njima. Upravo zbog toga Plemenita opčina i ove je godine osmislila bogat i raznolik sadržaj u kojem su mogle uživati cijele obitelji.

Svi željni rekreacije do Lugarnice Čardak mogli su doći biciklima, a potom uživati u potrazi za tartufima, provozati se qudaom po šumskim putevima, okušati se u kajaku na rijeci Odri ili doživjeti Turopoljski lug iz zraka zahvaljujući Aeroklubu VG. Osim u ovim aktivnostima bilo je tu i gađanje meta airsoft puškom, lukom i strijelom, sjekiricom te zabavnim cornholom. Djeca su se mogla provozati malim vozilima na pedale ili u četverosjedu, a bio je tu i mini zip-line, penjalice, kao i druga zabava za male. Naravno, nije izostala niti bogata gastro ponuda.

– Hvala svima koji su se uključili u ovo događanje, kako bi sve ove aktivnosti i doveli ovdje. Željeli smo da ovo bude obiteljski dan i jedno lijepo druženje, kako bi djeca i njihovi roditelji upoznali ovu našu šumu, Magnu Silvu. Koncept je vrlo jednostavan, na turopoljski način željeli smo ovoj manifestaciji uz onaj tradicionalni dio, dati i dašak modernoga u čemu smo vjerujem i uspjeli- kazao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić.

Županu Odrčiću i cjelokupnoj Plemenitoj opčini na organizaciji je čestitao i gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je izrazio zadovoljstvo što manifestacija kao takva raste iz godine u godinu.

-Zaista prekrasna manifestacija koja zaslužuje sve pohvale. Ovom manifestacijom čuvamo tradiciju i one vrijednosti koje ne smiju ostati zaboravljene u Turopolju. Kao što vidimo ovdje se okuplja sve veći broj ljudi, jer je spojena tradicija s onim potrebama mlade moderne obitelji- naglasio je Ačkar.

A nakon gotovo deset godina, u Turopoljskom lugu je rodio žir, što je župan POT-a objasnio na sljedeći način “žirenje će biti tri dinara po krmači”.

zirovina2