Grad Velika Gorica

Vijesti

Sve je spremno za početak nove školske godine

skola1Uoči početka nove školske godine gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar održao je konferenciju za medije u Osnovnoj školi Nikole Hribara na kojoj su se okupili svi ravnatelji osnovnih škola, a na kojoj je istaknuo kako je u osam velikogoričkih osmoljetki kao i njihovim područnim objektima sve spremno za početak nastave. U školu će krenuti 70 prvašića više nego lani, a posebno veseli što je za početak nastave spremna i nova Područna škola u Dubrancu. Učenike će na njihovim klupama dočekati besplatni udžbenici koje je osigurala država, te radne bilježnice i pribor koji je osigurao Grad Velika Gorica.

-Dok se cijeli moderni svijet bori s demografijom i demografskim politikama te pronalazi rješenje kako stanje popraviti mi ćemo ove godine upisati 70 prvašića više nego što je to bilo prošle godine što nam je iznimno drago i na što smo iznimno ponosni. Škole čekaju u potpunosti spremne. To je prilika da zahvalim resornoj pročelnici Lani Krunić Lukinić i ravnateljicama i ravnateljima koji su činili sve da nesmetano može početi školska godina u svim našim osnovnim i područnim školama. Da naše učenike mogu dočekati sve povlastice koje pruža naš Grad uz one koje je Država osigurala- rekao je gradonačelnik Ačkar.

Za direktnu pomoć osnovnoškolcima i srednjoškolcima iz Gradskog proračuna je osigurano nešto manje od 800 000 eura. 485 000 eura za osnovnoškolce i 300 000 eura za srednjoškolce budući da je osnivač srednjih škola Zagrebačka županija, istaknuo je gradonačelnik dodavši da je Grad i ove godine srednjoškolcima od 120 eura za pribor i za sve što im je potrebno.

-Ljeto u svim školama je bilo radno i aktivno. Veseli me da smo prošle godine proširili kapacitete za dva nova produžena boravka, a ovo ljeto također za nova dva i ova učionica je iz tog razloga i napravljena u OŠ Nikole Hribar – dodao je gradonačelnik.

Nastavlja se i suradnja s asistentima u nastavi za koje je pravo ostvarilo 112 učenika. Grad će nastaviti i stipendirati učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja, po kriteriju uspješnosti i socijalnom statusu.

-Nastavljamo činiti sve da olakšamo da obrazovanje ne bude luksuz jer smo prepoznati kao Grad koji znatan dio svoga proračuna ulaže u obrazovanje jer to je ulaganje u sigurnu budućnost i nastavit ćemo tim intenzitetom i dalje – rekao je gradonačelnik zahvalivši svim djelatnicima u obrazovnom sustavu.

Za početak nastave spremna je i nova škola u Dubrancu. Danas ju očekuje tehnički pregled, a u sklopu nje će djelovati i jedna vrtićka skupina. Projekt je uspješno priveden kraju, a svečano otvorenje bit će u sklopu dječjeg tjedna, kazao je gradonačelnik.

Izabran je projektant za osnovnu školu u Kurilovcu i sportska dvorana te će se uskoro krenuti u natječaj za izvođača radova.

Što se tiče proširenja OŠ Eugen Kumičić proces je usporila žalba na projektnu dokumentaciju, no uskoro se očekuje nastavak tog projekta čija je realizacija planirana 2027.godine.

Ukupno je 237 tisuća eura uloženo u potrebe kapitalnih projekata u osnovne škole, istaknula je resorna pročelnica Lana Krunić Lukinić.

-U Osnovnoj školi Eugena Kvaternika obnovljena je odvodnja, kuhinja je opremljena a sanirani su i kuhinjski podovi. Tijekom prošle školske godine otklonjena je stara zgrada područne škole Lukavec zbog sigurnosti djelatnika škole i učenika. U Osnovnoj školi Jurja Habdelića sanirani su podovi u svim učionicama, oštećena fasada blagovaonice je sanirana. U Osnovnoj školi Vukovina u svim učionicama i kabinetima je promijenjena unutarnja stolarija dok je u Osnovnoj školi Nikole Hribara napravljena nova učionica za potrebe produženog boravka i saniran pod u maloj dvorani na području centralne škole.

-Zahvaljujući Gradu, izvođačima i djelatnicima škole napravili smo i osposobili za rad novu učionicu jer je potreba za produženim školskim boravkom djece velika. Tako da su i ove godine upisana sva djeca čiji su roditelji zatražili produženi boravak, nismo nikoga odbili – istaknuo je ravnatelj OŠ Nikole Hribara Stjepan Maravić i dodao da u toj školi sada ima pet produženih boravaka, a u područnoj školi Gradići još dva.

- U Osnovnoj školi Ščitarjevo također je sanirana učionica za potrebe produženog boravka – istaknula je pročelnica Krunić Lukinić.

U Osnovnoj školi Eugen Kumičić tijekom prošle školske godine sanirana je školska dvorana i uređena je svlačionica. U Osnovnoj školi Velika Mlaka napravljena je nova stolarija

-U Osnovnoj školi Novo Čiče bilo je prijeko potrebno sanirati kotlovnicu što je i učinjeno najviše zbog sigurnosti ali i zbog grijanja zimi i klimatizacije u vrućim danima – dodala je resorna pročelnica.

Ravnatelj Osnovne škole Vukovina Damir Bedić istaknuo je kako je Velika Gorica kao osnivač škola jedan od rijetkih gradova koji financira likovne mape i kutije za tehničku kulturu učenicima te time olakša roditeljima raspoređivanje kućnog budžeta.

Nova školska godina počinje u ponedjeljak 9. rujna, svim školarcima sretno u novim izazovima a prvašićima u početku jednog novog, lijepog životnog razdoblja.

skola2