Grad Velika Gorica

Vijesti

Potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić u Velikoj Gorici

bacic1Ovo je već peti posjet ministra Bačića našem gradu otkako je prije godinu i pol dana preuzeo funkciju čelnika Ministarstva. Zadovoljstvo suradnjom naglašava gradonačelnik Ačkar ističući kako se uz ministrovu pomoć rješavaju problemi nagomilani desetljećima.

-Problemi su to koji se ne tiču samo obnove kuća nakon potresa već upravljanja državnom imovinom što za jedinice lokalne samouprave znači pitanje razvoja, standarda i kvalitete života svih građana – rekao je Ačkar.

Stoga je i danas bila prigoda da se potpiše tabularni ugovor za izgradnju društveno/vatrogasnog doma u Šiljakovini za što je preduvjet bio da se državna imovina na tom području preda na upravljanje Gradu Velikoj Gorici.

-Potpisali smo i dobili na upravljanje imovinu na području Šiljakovine koja je već desetljećima bila težnja tog stanovništva i društvenoga života gdje je bilo nemoguće izgraditi vatrogasni i društveni dom bez ovog darovanja. Danas smo i tu najveću prepreku riješili – kazao je gradonačelnik.

Jedna od najvećih tema današnjeg sastanka bilo je otvaranje nove najveće poduzetničke zone u našem gradu, poslovnu zonu Kušanec koja se prostire na 55 hektara površine i koja će vrlo brzo podići standard našeg grada.

-Velika Gorica je grad koji se razvija, poželjan za investicije i poslovne zone koje ne možemo više razvijati na gradskoj imovini koju više nemamo jer je već iskorištena. Na poslovnoj zoni Kušanec koja se prostire na 55 hektara očekujemo njeno otvaranje i razvoj našeg grada, podizanje standarda, samim time i komunalnog doprinosa i naknade koje će pomoći našem gradskom budžetu da odgovorimo na sve one potrebe naših sugrađana koje imaju – rekao je gradonačelnik.

Ministar Bačić podsjetio je na projekte za koje su preduvjete zajedno stvorili Grad Velika Gorica i Ministarstvo kojem je na čelu spomenuvši ishođenje građevinske dozvole za nogometni kamp, rješavanje brojnih predmeta koji se odnose na državnu imovinu te darovanje dio poduzetničkih zona Gradu koji ih uspješno realizira.

-Po otvaranju novih gradilišta i radnih mjesta Velika Gorica je dinamičan grad. Broj zahtjeva Grada koji se odnose na poslove zone viđa se rijetko gdje u Hrvatskoj – rekao je ministar.

Kad je u pitanju poslovna zona Kušanec, ministar je kazao kako je to jedna od najvećih zona građevinskog zemljišta te da se predmet trenutno nalazi na procjeni u upravnim odjelima Zagrebačke županije, a vrijednost zemljišta cijeni se na 25 milijuna eura.

-Nakon što se obavi njegova procjena, a s obzirom na iznos koji će biti značajan jer 25 milijuna eura je vrijednost tog zemljišta, o tome će odlučiti Vlada RH – rekao je ministar.

Najavio je i da će uskoro Gradovi i Općine imati ovlasti provoditi Zakon o održavanju i upravljanjem višestambenim zgradama u Hrvatskoj, a nakon izmjena i dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji kontrola bespravne gradnje dat će se u nadležnost također Gradovima i Općinama te njihovim komunalnim redarima za što je Velika Gorica već ostvarila preduvjete.

Na posljetku ministar Bačić uputio se u obilazak gradilišta obiteljske kuće na Krušaku, obitelji čija je kuća stradala u razornom petrinjskom potresu. U tijeku je obnova 8 obiteljskih kuća, na pet lokacija traju radovi dok za preostale tri još traju dogovori s vlasnicima.

-Sve što je bilo potrebno po pitanju obnove na području Velike Gorice smo riješili ili je u postupku. Radi se o 22 lokacije sa 145 stambenih jedinica koje su završene, 17 gradilišta je u izvođenju, od toga 8 se odnosi na izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, a 9 je konstrukcijskih obnova koje su u različitoj vrsti izgradnje. Vjerujem da ćemo ih do ljeta iduće godine završiti te u tom kontekstu ćemo i završiti obnovu na području grada, a završene su i obnove objekta javne namjene – rekao je Bačić.

bacic2