Grad Velika Gorica

Vijesti

Dječjom likovnom kolonijom u Gradićima počeli Dani EU baštine

gradici1U Društvenom domu u Gradićima otvoreni su 12. Dani europske kulturne baštine u Velikoj Gorici koji će trajati do sredine listopada. Domaćin otvorenja bio je KUD Gradići koji je u sklopu ove manifestacije devetu godinu zaredom organizirao dječju etno likovnu koloniju. Manifestaciju je pred uzvanicima i gostima otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Moderni svijet često tradiciji i kulturi na žalost kaže NE! Ali, kultura je most u budućnost. Želimo djeci omogućiti da rastu u zdravom i tolerantnom okruženju, a u tome nam uvelike pomaže kultura. Zato zahvaljujem organizatorima ovog današnjeg događanja koje njeguje našu baštinu – rekao je gradonačelnik.

Uzvanike je pozdravila u ime domaćina predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić koja je istaknula kako im je izrazito drago da ponovo mogu biti domaćini ove manifestacije kao i važnost same kolonije za djecu našeg kraja.

-Sva djeca su došla danas sa svojim kravatama, stvarali su doma te kreacije i prihvatili ovu našu ideju. Žiri će imati težak zadatak da među njima izabere najbolju – rekla je.

Društveni dom u Gradićima ukrašen je turopoljskim motivima, a u fokusu je podgutnica koju će 52 mališana, sudionika kolonije, tijekom današnjeg dana izrađivati. Na kraju će se održati izbor najboljih radova i kreacija dana.

Već drugu godinu zaredom voditelj etno likovne kolonije je naš sugrađanin, akademski kipar Andrija Gašparuš koji mališanima nastoji približiti temu tradicionalnih turopoljskih elemenata. Prošle godine je to bila poculica, ove godine podgutnica.

Posebni gosti na Koloniji su i članovi udruge ULIKUM Velika Gorica te udruga SPARK, a Kolonija se održava uz podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Grada i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

gradici2