Grad Velika Gorica

Obavijesti

Očitovanje na zahtjev za raspuštanje Gradskog vijeća


Poštovana gospođo Fabijančić Križanić

Na osnovu Vašeg zahtjeva koji ste mi uputili dužna sam Vas upoznati sa člankom 48. toč.4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je propisano da će Vlada Republike Hrvatske raspustiti predstavničko tijelo ako u zakonom određenom roku ne donese proračun, odnosno ako ne donese odluku o privremenom financiranju. Budući da je Gradsko vijeće Grada Velike Gorice na 14. sjednici održanoj dana 23. prosinca 2010. god. donijelo Proračun za 2011.god. s projekcijom za 2012. i 2013. godinu, nisu se ispunile zakonske pretpostavke za raspuštanje predstavničkog tijela te je Vaš zahtjev u potpunosti neosnovan i neutemeljen na Zakonu.

Doneseni Proračun, kao i sve ostale odluke i zaključci,dostavljeni su dana 24. prosinca 2010. god. na objavu u Službenom glasniku, koji će i imati taj datum u svom zaglavlju. To nije neistinit, nego jedini ispravni datum, jer je tog dana i dostavljen na tiskanje.

Mogu Vas podsjetiti da je to uobičajena praksa, ne samo u Gradu Velikoj Gorici i ostalim jedinicama lokalne samouprave, nego i pri tiskanju Narodnih novina. Što se tiče Grada Velike Gorice kao primjer navest ću Vam donošenje Proračuna za 2006. god. koji je donesen na 4. sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 29. prosinca 2005. god, a objavljen je u Službenom glasniku s danom 30. prosinca; zatim Proračun za 2007. god koji je donesen na 7. sjednici Gradskog vijeća održanoj dana 29. prosinca 2006. god, a objavljen je u Službenom glasniku s danom 29. prosinca. U svim ovim slučajevima Službeni glasnik je dostavljen iza 15. siječnja godine za koju se proračun donosio, jer zbog tehničkih razloga drugačije i nije moguće. Daljnje nabrajanje mislim da je nepotrebno i suvišno te dovoljno govori o neutemeljenosti Vašeg zahtjeva.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA
Vesna Škare Ožbolt, dipl. iur.