Grad Velika Gorica

Vijesti

U OŠ E. Kumičića krenuo projekt Paraolimpijski školski dan

para1U Osnovnoj školi Eugena Kumičića Hrvatski paraolimpijski odbor, pod motom “Tko se igra taj se voli” danas je pokrenuo dječji projekt Paraolimpijski školski dan.

Cilj projekta, koji će trajati do 31.12.2012, je promocija paraolimpijskih sportova među djecom, uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sportske aktivnosti, te odgoj novih generacija u kojima invalidi više neće biti izolirana socijalna skupina. Sam moto projekta “Tko se igra taj se voli” aludira na zajedničko uključivanje u aktivnosti, jer kroz igru i sport djeca najbrže zaboravljaju na razlike i uspostavljaju prijateljske odnose s vršnjacima.

Na press konferenciji predstavljena je kampanja i TV spot pod nazivom “Ono što nemamo čini nas jačima” agencije Bruketa&Žinić koji predstavlja tri vrhunska paraolimpijca; Darka Kralja – svjetskog rekordera u bacanju kugle, Helenu Dretar Karić – državnu prvakinju u stolnom tenisu i Mihovila Španju – višestrukog svjetskog rekordera u plivanju koji je i sam prisustvovao današnjoj projekciji spota.
Cjelodnevnom događanju prisustvovao je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić koji je istakao ponos što ovakva akcija kreće upravo u Velikoj Gorici koja je jedan od rijetkih gradova koja je donijela Strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.
U sklopu Paraolimpijskog školskog dana učenici su se u dvorani kroz poligone upoznavala sa brojnim igrama (kretanje s preprekama – kolica, povez i štake, trčanje s povezom na očima, dodavanje s zvučnom loptom i sl,), slušali su predavanja paraolimpijaca, a za kraj je odigrana utakmica sjedeće utakmice HAOK Mladosti i IOK Zagreb koju su Zagrebaši dobili sa glatkih 2:0 protiv višestrukog hrvatskog prvaka.
Uključivanjem što većeg broja ljudi i javnih medija u ovu kampanju Hrvatski paraolimpijski odbor želi postaviti paraolimpijske sportove na poziciju koja im pripada – ravnopravno sa sportovima osoba bez invaliditeta.

para2para3